Februari 2009 |
Jaargang 5,
nummer 1. |
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
Op bezoek
bij Klaas de
With in Leeuwarden. Klaas
de With is een jonge 50-er die al heel wat jaren meeloopt in de liefhebberij.
Op z’n 12e jaar kreeg hij de eerste duiven van z’n vader die in een sinaasappelkist
werden gehouden. De eerste Oud-Hollandse Meeuwen kwamen in 1970. In 1996
werden Amerikaanse Giant Homers ‘erbij’ genomen. Door : Nico van Benten 10 pagina’s - 500 KB |
||
|
|
||
|
Gerrit
Grooten houdt ook
(van) kippen. Laatst,
toen we op hokbezoek waren in Friesland, kwamen we langs Drachten, de
woonplaats van de bekende konijnenkeurmeester Gerrit Grooten. Gerrit was
jarenlang onze collega, toen we nog voor het ‘papieren’ blad Avicultura
werkten, en we konden de verleiding niet weerstaan om hem even op te zoeken.
Hij was thuis, want het was maandag, de dag waarop hij altijd alle hokken
schoonmaakte, dus we waren welkom. Door : Elly Vogelaar 5
pagina’s - 320 KB |
||
|
|
||
|
DE
SOTTOBANCA bij Raymond
Daalmans in
Hoogerheide. De
Sottobanca is oorspronkelijk afkomstig uit Italië, waar het volgens recente
gegevens al in de vijftiende eeuw wordt genoemd. Het is een zeer algemeen voorkomende
duif in Italië. Van oudsher werd de Sottobanca niet alleen in Italië, maar
ook in Frankrijk gehouden; men had vrijwel hetzelfde type en dat gaf tot
midden jaren 90 geen enkel probleem. Daarna werd er voor het Franse type
naast de oorspronkelijke Italiaanse Sottobanca, ook een standaard voor de
Franse Sottobanca gemaakt. Door : Aviculture Europe 10 pagina’s - 620 KB |
||
|
|
||
|
DE CREAM
LEGBAR BLAUW IS DE
NIEUWE TREND. Hoeveel
kippenfokkers zijn er die raskippen hebben die blauwe eieren leggen? Er
zijn niet zoveel ‘echte rassen’ die blauwe eieren leggen, al zijn er in de
UK wel een paar erkend. Een ervan is de Cream Legbar, een ras wat ik jarenlang
met plezier gefokt heb, totdat het plaats moest maken voor een ander - nog
zeldzamer – scheikuikenras. Door
: Zoë Baden, UK 6 pagina’s - 460KB |
||
|
|
||
|
De
geschiedenis van de American Crest
Club. De
geschiedenis van deze club en het ras begon tussen 1920 - 1930 toen hier in de
VS de Franse Mondain nog hoofdzakelijk als vleesduif voor de consumptie
werd gefokt. Vanaf het einde van de 19e eeuw hadden we hier in de VS grote
fokbedrijven die de restaurants van hun duiven voorzagen die daarmee
als voedsel voor de gemiddelde familie dienden. De eigenaars van deze
grote duivenfokbedrijven begonnen in die tijd hun beste fokduiven,
die de meeste en zwaarste jonge duiven gaven, te showen. Door:
Stephen Roth, USA 4 pagina’s - 315 KB |
||
|
|
||
|
KIPPENREN. Geweldig
mooi zijn ze, de New Hampshires van Jo De Dooij. Een levend bewijs dat een
ras, als het gehouden wordt door een liefhebber specialist, tot in
perfectie gefokt kan worden. Het helpt natuurlijk wel dat ze hun kippenleven
op een paradijselijke manier slijten in het groene gras van het Noord
Brabantse Ossendrecht, maar daarbij heeft Jo de fokkerij beslist ‘in zijn
vingers’. Door :
Elly Vogelaar 8 pagina’s - 550 KB |
||
|
|
||
|
OVER
PLUIMVEE Ei, eieren, eierenkeuring. Een
ei is een van de beste en gezondste voedingsmiddelen; heel veelzijdig maar
ook heel miskend, misbruikt en uitgebuit door de economie. De prijs die
voor zo’n goudklompje wordt betaald, is belachelijk laag en is helemaal uitgemolken. Ik
ga u eens proberen uit te leggen waarom het ene ei beter is dan het andere ei
en waar u op moet letten; wij doen dat op zogeheten eierenkeuringen. Het
uitgangspunt van een eierenkeuring is een goed broedei en een goed
consumptieei. Door : Dirk de Jong 6
pagina’s - 340 KB |
||
|
|
||
|
VIVE LA
FRANCE. Het
nationale symbool van Frankrijk is een haan. Vanaf de eerste stappen in de
Franse geschiedenis betekent de Latijnse woord ‘Gallus’ zowel “haan” als
“inwoner van Gaul”, hetgeen voornamelijk het huidige Frankrijk betrof.
Het embleem van de Franse haan luisterde de Franse vlag op sinds de Franse
Revolutie van omstreeks 1800. De haan is nog steeds het symbool van Franse
sportteams zoals het Franse voetbal- en rugby elftal. De Franse haan wordt
zelfs gebruikt als logo door grote Franse firma’s. Door
: Luuk Hans 8 pagina’s - 600 KB |
||
|
|
||
|
AVICORNI TENTOONSTELLING. OPENING. De
openingsceremonie van Avicorni werd gehouden vanaf zaterdagmorgen 11:00
uur in de bovenzaal van de Veemarkthallen. Een ceremonie met een overladen
agenda en belangrijke sprekers, die allemaal een ‘boodschap’ hadden, waardoor
de duur van deze opening zeker in de top 3 van de laatste 20 jaar belandde.
De officiële openaar van deze 3e Avicorni show was drs. H.J. Ormel, lid van
de Tweede Kamer, namens de CDA en voorzitter van de commissie van Buitenlandse
zaken. Door
: Aviculture Europe 10 pagina’s - 440 KB |
||
|
|
||
|
BREWER’S
EEND. Bastaard
met geschiedenis. De
eend die gemerkt was als een bastaard van Wilde eend x wintertaling in
het artikel ‘Bastaards’ in Aviculture Europe van december 2008, is geen
bastaard uit de genoemde combinatie, maar uit een kruising tussen een
Wilde eend en een Krakeend, ofwel een ‘Brewer’s Eend’. Maar hoe heeft deze
bastaard zijn specifieke naam Brewer’s Eend gekregen? Door : Jörn Lehmhus (D) 5
pagina’s - 200 KB |
||
|
|
||
|
DE
SIERDUIVEN OP AVICORNI
2008. Een
fotoverslag van de sierduiven op de Bondsshow van de NBS, gehouden op de
Avicorni tentoonstelling. Door : Aviculture Europe 12
pagina’s - 1 MB |
||
|
|
||
|
UITBLINKERS. Deel 1. Trotse
eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties. Dit keer :
Donau-Bussen-Schau op 12 & 13 oktober 2008 in Riedlingen aan de Donau
(Duitsland). Door : Mick Bassett 9 pagina’s - 1 MB |
||
|
|
||
|
UITBLINKERS. Deel 2. Trotse
eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties. Dit keer: De
KERNHEM SHOW te Ede en de 3e SALON DE L'AGRICULTURE in Bastogne, oktober
2008. Door : Dirk de Jong 10
pagina’s - 1,1 MB |
||
|
|
||
top |
top |